pátek 12. ledna 2018

Obsah glutamátu v potravinách

Databáze složení potravin


Základní podmínkou pro úspěšné snižování obsahu přijímaného glutamátu je mít možnost zjistit si jeho obsah v potravinách, které jíme. Seznam několika základních potravin, které mají zvýšený obsah, sice najdete na spoustě stránek a blogů (ve vyhledávači zadejte např. "MSG tomato legumes" a uvidíte kolik odkazů vám vrátí), to ale pro každodenní život epileptika nestačí.
  Výchozím bodem pro hledání obsáhlejších informací o složení jídel může být Evropský zdroj informací o potravinách. S jeho pomocí se dostanete na stránky s přístupem k databázím obsahujícím v záznamech i podíl glutamátu:


Prozatím nejobsáhlejší databáze, kterou jsem na internetu našel, je dostupná na této stránce ministerstva zemědělství USA:

Množství glutamátu obsahují rovněž záznamy v databázi Evropského Institutu Onkologie:

A nakonec ještě stránka SkipThePie, která zobrazuje kombinaci záznamů z několika různých zdrojů včetně ministerstva zemědělství USA:

pozn: Pokud víte o další stránce, která nabízí informace o obsahu glutamátu v potravinách, neváhejte ji prosím sdílet. Předem děkuji.



Ukázka dat, jak je můžeme získat na výše uvedené stránce ndb.nal.usda.gov - seznam ořechů/semen/jader s obsahem glutamátu (ve 100g):

NDB_No Description Glutamic acid (g)
12033 Seeds, sesame flour, low-fat 11.18
12022 Seeds, safflower seed meal, partially defatted 8.14
12063 Nuts, almonds, dry roasted, without salt added 6.15
12516 Seeds, pumpkin and squash seed kernels, roasted, with salt added 6.11
12084 Nuts, butternuts, dried 6.08
12695 Nuts, almond butter, plain, with salt added 5.91
12737 Nuts, mixed nuts, oil roasted, with peanuts, lightly salted 5.57
12038 Seeds, sunflower seed kernels, oil roasted, without salt 4.91
12039 Seeds, sunflower seed kernels, toasted, without salt 4.22
12120 Nuts, hazelnuts or filberts 3.71
12013 Seeds, lotus seeds, dried 3.57
12108 Nuts, coconut meat, dried (desiccated), not sweetened 1.57
12114 Nuts, coconut meat, dried (desiccated), toasted 1.21
12115 Nuts, coconut cream, raw (liquid expressed from grated meat) 0.83
12109 Nuts, coconut meat, dried (desiccated), sweetened, flaked, packaged 0.78
12095 Nuts, chestnuts, chinese, boiled and steamed 0.37
12097 Nuts, chestnuts, european, raw, unpeeled 0.31
12116 Nuts, coconut cream, canned, sweetened 0.27


Práh glutamátu


Práh množství glutamátu, jehož překročení může vyvolat záchvat, má každý z nás jiný a je třeba si jej známou metodou "pokus & omyl" zhruba identifikovat u jednotlivých druhů potravin. Např. já osobně se vyhýbám veškerým ořechům, zejména pak těm s výrazně zvýšeným obsahem - jeden z nedávných záchvatů například přišel několik hodin po snězení části vánočky sypané mandlemi (viz. "almonds" v tabulce na této stránce).


Žádné komentáře:

Okomentovat

Analýza obsahu glutamátu v potravinách - chromatografie

Největší překážkou úspěšného vyhýbání se glutamátu (resp. kyselině glutamové) je bezesporu nedostatek informací o jeho obsahu v běžných potr...