pondělí 1. ledna 2018

Proč glutamát ?


E621 / Glutamát sodný / Umami



Proč glutamát ? Co má E621 (označení Glutamátu sodného v potravinářském průmyslu, kde se využívá ke zvýraznění chuti) společného s migrénou či epilepsií ?

Základní informace o "páté chuti" (rovněž "umami") si můžete přečíst na wikipedii:  Glutamát sodný, kde jsou rovněž uvedena základní zdravotní rizika (nežádoucí účinky) spojená s konzumací této soli. Mezi riziky jsou uvedeny rovněž migréna a některé z forem epilepsie.


Glutamát v CNS


O roli glutamátu v naší CNS (Cetrální Nervová Soustava) si pak podrobněji můžete přečíst z různých zdrojů, já z vlastní zkušenosti doporučuji následující (všechny jsou v angličtině) :
1. Kniha Complementary and Alternative Therapies for Epilepsy (ISBN-13: 978-1888799897 / ISBN-10: 1888799897)

Po přečtení některého z uvedených zdrojů snad není potřeba dále vysvětlovat, proč si glutamát zaslouží zvýšenou pozornost.

Pokud jste si výše odkazované zdroje nepřečetli, zde alespoň velice stručné shrnutí (jedná se o můj osobní výklad):
  • Glutamát má v CNS (kromě jiného) rovněž roli rychlého přenašeče nervových signálů, zajišťuje aby se naše orgány včas dozvěděly co mají právě dělat, aby k nim byla včas doručena zpráva z jiné části mozku. (označení "excitator")
  • GABA má roli opačnou, zklidňuje v mozku "povyk" způsobený glutamátem a pokud už pro naše tělo neplatí žádné nebezpečí ani už není vyžadována zvýšená ostražitost, vrací vše zase zpátky do klidu. (označení "inhibitor")
Nejjednodušší možné shrnutí je pak následující: Glutamát a GABA jsou jako pedály v autě - glutamát je plyn a GABA je brzda.

Rovnováha Glutamát ~ GABA


Tahle dvojka se ve zdravém organismu krásně doplňuje a je v rovnováze. Při epilepsii se tuto rovnováhu ale udržovat nedaří, glutamát se občas "utrhne ze řetězu" a rozesílá v mozku falešné poplašné signály na všechny strany kolem sebe.

Abychom těmto "utržením ze řetězu" předcházeli, měli bychom se snažit rovnováze napomáhat na obou stranách :  posilovat hladinu GABA na straně jedné a naopak snižovat glutamát na straně druhé:
  • Zvýšení GABA: Tablety GABA si můžete na různých internetových obchodech (možná už i v českých lékárnách?) objednat a vyzkoušet, jestli nějak znatelně snížily výskyt vašich záchvatů. Zatím jsem ale nikde nečetl o tom, že by se vědcům podařilo najít způsob, jak GABA dopravit z našeho trávícího ústrojí do centrální nevové soustavy, proto mám o funčnosti těchto tablet vážné pochybnosti a spojuji si jejich prodej v první řadě s marketingem farmaceutického průmyslu. Nicméně nikdy neříkejme nikdy, třeba právě váš organismus nějak porušuje pravidla většiny a z tablet GABA se mu něco získat podaří. V tom případě vám předem děkuji za informace, rád je zde zveřejním.
  • Snížení glutamátu: Tady jsou vyhlídky mnohem optimističtější, glutamát se totiž z trávícího ústrojí do nervového systému dostává (na rozdíl od GABY) a jeho hladinu tak můžeme snížit úpravou jídelníčku, konkrétně pak vyřazením jídel s jeho zvýšeným obsahem.

pozn: Znovu připomínám - jedná se pouze o můj osobní výklad, doporučuji přečíst si výše odkazované materiály !





Žádné komentáře:

Okomentovat

Analýza obsahu glutamátu v potravinách - chromatografie

Největší překážkou úspěšného vyhýbání se glutamátu (resp. kyselině glutamové) je bezesporu nedostatek informací o jeho obsahu v běžných potr...